urednistvo@preteklih24.si

Burni vikend na območju Gorenjske

Gorenjski operativno komunikacijski center je preko vikenda sprejel 12 obvestil o prometnih nesrečah (11 z materialno škodo in eno s smrtnim izidom), 17 prijav o kršitvah predpisov o javnem redu na javnem kraju in devet v zasebnem prostoru, s področja kriminalitete pa o sumih kaznivih dejanj tatvina, vlom in ponareditev denarja. Policisti so zasegli še pet vozil, od tega tri osebne avtomobile – v enem primeru voznici pod vplivom alkohola – ter še po en moped in kombi.


V gostem prometu s skoraj 2,5 promili alkohola

Gorenjski prometni policisti so v soboto popoldan na avtocesti pri Naklem obravnavali voznico, ki je osebni avtomobil vozila z 1,12 mg/l alkohola. To je ogromno, voznica pa si je vijuganje po cesti in vožnjo dovolila še v času, ko je bil promet zelo gost. Zaradi prekrška so jo policisti pridržali.

Odpovejte se pitju alkohola, če boste vozili, ker ima alkohol velik učinek na dojemanje situacij, voznik nima v oblasti svojih ravnanj, učinek pa se kaže v neustrezni hitrosti vožnje, neupoštevanju pravil o prednosti, nepravilni strani oziroma smer vožnje, neustrezni varnostni razdalji in v drugih nevarnih dejanjih, ki jih povzročajo motena reakcija oči na svetlobo, zožen zorni kot oči, zmanjšana sposobnost zaznamovanja in ocenjevanja globine prostora in pozornosti, odsotnost pravočasnih reakcij itd. Zato se vožnji v takem stanju odpovejte!

Prejšnji teden odtujena tri kolesa višjega cenovnega razreda

policisti so prejšnji teden obravnavali tri tatvine koles višjega cenovnega razreda. Eno kolo je bilo odtujeno pri vlomu v klet na Ulici Viktorja Kejžarja na Jesenicah, drugo pri vlomu v garažo na Dražgoški ulici v Kranju, še eno pa iz odklenjene kolesarnice Za jezom v Tržiču. Vsako od teh koles je bilo vredno več tisoč evrov. Zaenkrat je bilo najdeno samo kolo s tatvine v Tržiču.

Običajno je največ koles ukradenih na ulicah, v kolesarnicah, kletnih prostorih in na dvoriščih stanovanjskih hiš oziroma blokov. Vrednost in znamka nista ključna faktorja, storilcem pa je največkrat bolj pomembno, da je tatvina čim bolj enostavna in čim manj opazna. Zato morajo biti kolesa vedno ustrezno varovana s kvalitetnimi in ustreznimi ključavnicami ter priklenjena ob stabilen predmet, kar naj velja tudi za hrambo v zaprtih prostorih. Vedno naj bodo zaklenjeni tudi ti prostori.

Lastniki naj si tudi zapišejo podatke o kolesu in ga fotografirajo. Ko prijavijo krajo, znajo namreč oškodovanci navadno povedati le znamko in barvo svojega kolesa, drugih podatkov pa ne, otežuje preiskovanje teh dejanj. Več je podatkov, ki jih policisti dobijo ob prijavi tatvine, večja je možnost, da se kolo identificira in nazadnje tudi vrne lastniku.